Lider du af PCO?

PCO

Lider du af PCO?

Omkring 20% af danske kvinder i den fødedygtige alder lider, ifølge de seneste statistikker, af den hormonelle lidelse PCO, der skyldes dannelsen af for meget mandligt kønshormon.

PCO står for polycystisk ovarie (æggestok). Navnet kommer af, at de berørte kvinders æggestokke er dækket af mange små cyster på grund af hormonel ubalance. PCO skyldes en udtalt hormonel ubalance i kvindens krop, der bunder i en ulig balance mellem de kvindelige hormoner østrogen og progesteron samt en overproduktion af mandlige kønshormoner (androgener). På grund af denne hormonelle ubalance vil kvindens æg ikke modnes nok og vil under ægløsning, i stedet for at blive frigjort, blot blive til førnævnte små cyster på indersiden af æggestokkene. Kvinder med lidelsen PCO vil derfor i høj grad opleve udeblivende eller stærkt uregelmæssig menstruation.

Hvad forårsager PCO, og hvordan kommer sygdommen til udtryk?

PCO skyldes i høj grad insulinresistens, overvægt og arvelige forhold. Disse er alle medvirkende til at forhøje æggestokkenes produktion af mandlige androgener, der er ansvarlige for sygdommens mest synlige udtryk. Af synlige udtryk kan blandt andet nævnes uønsket mandlig hår-og skægvækst, større tilbøjelighed til uren hud og akne, forstyrrelse eller totaludeblivelse af menstruation samt tendens til vægtøgning.

Behandlingsmuligheder

Kvinder, der lider af PCO, kan let føle, at lidelsen er tabubelagt og udvikler nemt et meget lavt selvværd. Det resulterende lave selvværd udvikles specielt som følge af de store kosmetiske gener, sygdommen fører med sig – blandt andet øget hårvækst, øgede fedtdepoter, acne, ar samt forstørret kardannelse. Heldigvis er der rig mulighed for at få et specifikt behandlingsforløb mod disse gener – også for dig, der ønsker PCO behandling for gravide. Der findes adskillige klinikker, der tilbyder hjælp til at forbedre huden med professionelle acnebehandlinger i fx København, der kan hjælpe med at fjerne ar. En af disse er den nyåbnede klinik CeriX (www.cerix.dk), hvor den ene af ejerne, Cecilie Hother, selv lider af PCO og derved kender generne. Cerix har lavet et samarbejde med PCO foreningen, så kvinder med PCO kan få et behandlingsforløb til specialpris. Sammen arbejder de for at hjælpe kvinderne til at få et bedre selvværd ved at afhjælpe nogle af de kosmetiske gener, der kan lede til en følelse af mindreværd – blandt andet ved hjælp af kompetent PCO-behandling og professionel karfjernelse i det centrale København.

 

Cerix ApS

Dronningens Tværgade 7, st.

København K

61616117